Dostupni linkovi

Umrla urednica "Kosmopolitena"



Dugogodišnja urednica magazina "Kosmopoliten" Helen Gurli Braun koja je pozivala milione žena da se pridruže seksualnoj revoluciji umrla je u 90. godini. u bolnici u Njujorku.

Ona je rođena u Arkanzasu a odrasla u Los Anđelesu. Radila je kao sekretarica, a kasnije se probila do mesta kopirajtera.

Postala je popularna kada je 1962. godine objavila knjigu "Seks i slobodna devojka" (Sex and the Single Girl), vodič za slobodne i moderne žene i u kojima je stvorila lik žene koja koristi svoju karijeru kao sredstvo da dobije muškarce, novac, seks i glamur.

Takav stav je dosta bio kritikovan, ali je takođe sa druge strane prihvatan, jer je njena uloga u stvaranju svesti o nezavisnosti žene u SAD bila značajna, kao i njen stav da i žene bez stalnih partnera imaju seksualni život.

Godine 1965, zaposlila se u jednoj od najvećih medijskih korporacija na svetu "Herst" i počela da radi u "Kosmopolitenu" gde je ostala 32 godine (1965-1997).

Ona je prva stavila natapirane i dekoltirane lepotice na naslovnu stranu magazina "Kosmopoliten".

Braunova će ostati upamćena po svojim rečenicama kao što su - "Dobre devojke idu u raj, loše idu svuda", "Moj uspeh nije bio zasnovan toliko na velikoj inteligenciji, koliko na zdravom razumu",

Nije imala dece po sopstvenoj želji.
XS
SM
MD
LG