Dostupni linkovi

SPC negira pregovore o dolasku pape



Srpska pravoslavna crvka negirala je danas medijske spekulacije o tome da postoje tajni pregovori oko dolaska pape Benedeikta XVI u Srbiju.

„Njegova Svetost Benedikt XVI, papa rimski, nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju. Za SPC, sledstveno, tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji niti ona, pod takvim okolnostima, može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC", navodi se u saopštenju.

SPC moli medije da ne stvaraju nepotrebne lažne slike i utiske.

U saopštenju se takođe navodi i da ne postoji nikakvo "protivljenje pojedinih episkopa" oko papine posete Srbiji, već jednoglasna odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, odnosno odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari, inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve.

Beogradski list Press je objavio da se već duže vreme vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine. Prema tvrdnjama tog lista, zbog toga su prošle nedelje kod patrijarha Irineja došla dvojica hrvatskih biskupa i "dokazanih majstora tajne diplomatije" - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.
XS
SM
MD
LG