Dostupni linkovi

Egipat: Dva novinara optužena zbog vređanja MorsijaEgipatsko tužilaštvo saopštilo je danas da će izvesti pred sud vlasnika jedne privatne
televizije i glavnog urednika jednog nezavisnog dnevnika zbog vređanja predsednika Mohameda Morsija.

Tevfik Okača, vlasnik televizije Al-Faraon, neprijateljski nastrojene prema organizaciji Muslimansko bratstvo iz koje potiče predsednik Morsi i prema njemu samom, optužen je da je "podsticao na ubistvo" šefa države, rekao je portparol tužilaštva.

Islam Afifi, glavni urednik lista Al-Dostur, optužen je što je objavljivao "lažne informacije i glasine" koje su bile štetne za šefa države i koje mogu da "naškode" opštem interesu i da destabilizuju Egipat.

Tužilaštvo je juče objavilo da ih je stavilo na spisak ljudi kojima je zabranjeno putovanje.

Televiziji Al-Faraon je pre nekoliko dana zabranjen rad na mesec dana i mogla bi da bude zatvorena na neodređeno vreme pošto je njen vlasnik optužen da je "podsticao na ubistvo predsednika Morsija i na svrgavanje vlasti".

Sudski organi su u subotu zatražili da se zaplene primerci lista Al-Dostur, za koji su stigle pritužbe da "vređa" predsednika Morsija.

Agencija Frans pres navodi da ovi potezi izazivaju strahovanje da se pojačava nadzor medija u Egiptu, i da su opravdane optužbe da Muslimansko bratstvo želi da kontroliši medije.
XS
SM
MD
LG