Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica Radojkoviću za ratne zločineSud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dejana Radojkovica koja ga tereti za ratni zločin nad bošnjackim civilima u Srebrenici, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.

U optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 10. avgusta, navodi se da je Radojković, za vreme oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske od 12. do 17. jula 1995. godine, bio komandir trećeg voda u sastavu druge čete Centra za obuku Jahorina, Specijalne brigade policije MUP-a RS.

Radojković je, kako se navodi u optužnici, komandovao vodom duž ceste Bratunac-Konjevic Polje u akciji zarobljavanja bošnjačkih civila koji su pokušali da pobegnu iz UN zaštićene zone Srebrenica.

U okviru ove akcije pripadnici voda su, kako je navedeno, zarobili grupu od pet do sedam civila Bošnjaka, a na jednog otvorili vatru i ranili ga.

U optužnici se navodi da je ranjeni muškarac, bez ukazane medicinske pomoći, ostao da leži u obližnjem potoku do ranih jutarnjih sati kada ga je Radojković usmrtio pojedinačnim pucnjem iz kalašnjikova.
XS
SM
MD
LG