Dostupni linkovi

Grčki BDP pao 6,2 odsto



Bruto domaći proizvod (BDP) Grčke pao je za 6,2 odsto u drugom tromesečju ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine, što je malo poboljšanje u odnosu na pad od 6,5 odsto u prvom tromesečju, saopštila je danas grčka agencija za statistiku.

Zemlja prolazi kroz petu godinu recesije a finansijske institucije poslednjih meseci upozoravaju da bi recesija 2012. mogla biti gora od predviđene, tačnije da pređe sedam odsto 2012. godine. U 2011. privredni pad iznosio je 6,9 odsto.

Grčka održava solventnost uz pomoć međunarodnih zajmova, koji joj se odobravaju uz sprovođenje oštrog programa štednje.

U svom poslednjem izveštaju o Grčkoj, Evropska komisija takođe ne predviđa početak izlaska Grčke iz recesije pre 2014. godine.

Nova vlada konzervativnog političara Antonisa Samarasa, koju podržavaju socijalisti i umerena levica, za prioritet je zacrtala ostvarivanje privrednog rasta, u zemlji gde je takođe ogromna nezaposlenost, koja je iznosila 23,1 odsto u maju.

Međutim, oporavak privrede podstaknut unutrašnjom potrošnjom koči se zbog oštre budžetske štednje, što je bio uslov da poverioci (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) daju neophodnu finansijsku pomoć Grčkoj, kao i zbog kašnjenja u strukturnim reformama.

Vlada u septembru treba kreditorima da predstavi novi set mera štednja od 11,5 milijardi evra za 2013. i 2014. godinu, koje će verovatno uključiti nova smanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

Te nove nepopularne mere potrebne su da bi zemlja dobila tranšu od 31 milijarde evra od kredita od 130 milijardi koji su joj odobrili EU i MMF.
XS
SM
MD
LG