Dostupni linkovi

Karadžić traži novo suđenje pred Haškim tribunalomBivši predsednik RS Radovan Karadžić, koji je optužen za ratne zločine i genocid u BiH,
zatražio je danas novo suđenje pred Haškim tribunalom i optužio tužilaštvo za kašnjenje u dostavljanju dokumentacije, saopštio je Haški tribunal.

"Radovan Karadžić traži da bude naloženo novo suđenje", piše u tom zahtevu u kome se ocenjuje da je "jedino rešenje da suđenje Karadžiću bude pravedno da ovog puta bude bolje organizovano".

"Karadžić je oštećen, jer je imao pravo da se od početka upozna sa optužnicom, a ne da se usput upoznaje" sa njenom sadržinom, piše u tom zahtevu u kome se navodi da je reč o "stotinama hiljada" stranica.

Suđenje Karadžiću koji je između ostalog optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, počelo je krajem oktobra 2009, ali je tužilaštvo prvog svedoka pred sudije izvelo sredinom aprila 2010. Izvođenje dokaza protiv Karadžića, tužioci su
završili u maju 2012. godine.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Tribunal je podneo krajem jula 1995, ali je bio na slobodi do 21. jula 2008. kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije i zatim izručile u Hag.
XS
SM
MD
LG