Dostupni linkovi

Njemačka će spriječiti pomoć Grčkoj ako ne ispuni sve uslove


Njemačka će spriječiti svaku novu pomoć posrnuloj ekonomiji Grčke ukoliko Atina u potpunosti ne ispuni sve uslove pod kojim je dobila paket za spas privrede, rekli su zvaničnici iz konzervativnog bloka kancelara Angele Merkel.

Zamjenik šefa konzervativnog parlamentarnog bloka, Mihael Fuks, rekao je za dnevni ekonomski list Handelsblat, da je Berlin spreman da iskoristi veto ukoliko ne bude zadovoljan izvještajem iz Grčke koji će podnijeti trojka kreditora.

"Možete me citirati - ukoliko je čak čaša polupuna, to nije dovoljno za novi paket pomoći", kazao je Fuks i dodao da Njemačka ne može, niti će se saglasiti s tim, prenosi Tanjug.

Grčka je dobila dva paketa pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda - više od 240 milijardi EUR.

Inspektori EU, MMF i Evropske centralne banke (ECB), koji se nalaze u Atini, trenutno procjenjuju napredak grčke Vlade u sprovođenju reformi i ostvarenju ekonomskih ciljeva, kako bi vidjeli da li ta zemlja ispunjava uslove za puštanje sljedeće tranše pomoći.

Revizori EU, MMF i ECB, poznati kao trojka, treba ovog vikenda da održe završni sastanak sa grčkim zvaničnicima, a zatim da se ponovo vrate u tu zemlju kada budu finalizovana budžetska smanjenja u vrijednosti od 11,5 milijardi EUR.

Prvobitno je bilo planirano da ta smanjenja budžetskih izdataka u narednoj i 2014. godini budu finalizovana prošlog mjeseca, ali su izbori u Grčkoj odložili tu odluku.

Trojka treba u septembru da odluči da li da Grčkoj odblokira tranšu od 31,5 milijardi EUR iz drugog paketa pomoći za spasavanje od 130 milijardi EUR.
XS
SM
MD
LG