Dostupni linkovi

Hrvatska: Poljoprivrednici bez odštete zbog suša


Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske potvrdilo da nema novca za odštetu poljoprivrednicima zbog ekstremnih vrućina, prenosi T-portal.

"Finansijskih sredstava neće biti, ali Ministarstvo analizira druge modele pomoći", izjavila je Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

Od posledica dugotrajne suše stradali su najviše kukuruz, soja i šećerna repa, ali štete imaju i uzgajivači voća i povrća. Stoga bi poljoprivredni proizvodi na jesen moglo da poskupe i za više od 10 odsto. A već sada na hranu odlazi gotovo pola ukupnih troškova prosečnog hrvatskog domaćinstva, piše T-portal.

Čelni ljudi slavonskih županija ističu da se bez navodnjavanja više ne može ni razmišljati o bilo kakvoj proizvodnji. Osječko-baranjska županija priprema deset projekata za deset sistema navodnjavanja, čija je projektna dokumentacija izuzetno složena. I u Vukovarsko-sremskoj županiji postoje projekti i programi navodnjavanja, ali, kako navodi t.portal.hr, bez pomoći države i osmišljene politike oni se neće moći realizovati.
XS
SM
MD
LG