Dostupni linkovi

Incko: Unutrašnja neslaganja ne smiju ugroziti evropski put BiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je političkim liderima u BiH da ne dozvole da njihova trenutna neslaganja ponište napore BiH da ubrza napredak prema EU i NATO-u.

"Znamo da unutar BiH postoje različita viđenja u vezi sa procesom odlučivanja za glasanje o rezoluciji Generalne skupštine UN, ali Dejtonski mirovni sporazum nudi mehanizme za rješavanje takvih neslaganja, ako se strane na to odluče", rekao je Incko za "Večernji list".

Prema njegovim riječima, za BiH bi bilo dobro da promijeni Ustav u procesu priključenja EU, s obzirom da je to uradila svaka država u EU, a mnogo bi joj pomoglo ako bi na tom putu slijedila i evroatlantska iskustva susjedne Hrvatske.

Incko je naglasio da, osim dosljedne primjene Dejtonskog sporazuma, vlasti u BiH treba da omoguće efikasnije mehanizme odlučivanja koji će stvarati ekonomski rast i radna mjesta i boriti se protiv kriminala i korupcije, što bi trebalo da dovede do napretka u procesu evroatlantskih integracija BiH.

"Ova dva procesa su komplementarna i ne isključuju jedan drugi", dodao je Incko.

Visoki predstavnik u BiH naveo je da njegov posao u BiH još nije završen.

"Bio bih mnogo sretniji da mogu najaviti zatvaranje OHR-a, jer bi to značilo da je BiH prevazišla sadašnje izazove i da je trajno na putu ka članstvu u EU i NATO. Međunarodna zajednica, u svjetlu nedavnih događaja, zastupa stav da je prisustvo OHR-a još potrebno da bi se obezbijedilo poštovanje i provođenje Dejtonskog sporazuma", zaključio je Incko.
XS
SM
MD
LG