Dostupni linkovi

Ljajić: Postavljanje table Aćif-efendiji čist amaterizamPotpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da je postavljanje spomen ploče Aćifu-efendiji Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru rezultat nepoznavanja elementarnih istorijskih činjenica i da su zakonske procedure u tom slučaju potpuno zaobiđene.

On je rekao za B92 da je 30. jula od lokalne samouprave zatražena dozvola za isticanje table sa likom Aćif Efendije, a da je tabla postavljena 4. avgusta, bez odluke Skupštine opštine u Novom Pazaru.

Ljajić je naglasio da je protiv "čitave ujdurme" koja je, kako je naveo, posledica nepoznavanja elementarnih istorijskih činjenica.

"Taj čovek je bio zagovornik Velike Albanije, a Novi Pazar je smatrao njenim centrom. On je proterivao Srbe, a negirao Bošnjake. Skidao je ljudima fesove sa glave i stavljao albanske kape. Dovodio albanske učitelje da drže nastavu samo na albanskom jeziku", kazao je Ljajić.

Ljajić je upitao kako neko može da bude osnova bošnjačkog indentiteta ako je taj identitet u osnovi eksplicitno negirao.

"Nije mi jasno da neko otvara kontroverzne teme i u odnosu među samim Bošnjacima, a da ne govorim o odnosu Srba i Bošnjaka. Ovo je neverovatan amaterizam i šteta koja se pričinjava jednom narodu", istakao je Ljajić.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u subotu u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

Tom događaju je prisustvovao i lider SDA i ministar u Vladi Srbije bez portfelja Suljamin Ugljanin, što je izazvalo oštre reakcije.

Najavljeno da će ministarstva pravde i kulture pokrenuti inicijativu da se ta tabla ukloni.

Bošnjačko nacionalno veće je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.
XS
SM
MD
LG