Dostupni linkovi

Nove ostavke u Narodnoj banci Srbije


Predsjednik Savjeta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Boško Živković i članovi Savjeta guvernera Zorica Mladenović i Milojko Arsić obavijestili su predsjednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića da podnose neopozive ostavke s obrazloženjem da je izmjenama Zakona o NBS, Narodna banka funkcionalno i personalno, postala zavisna od Vlade Srbije.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona grubo su prekršeni osnovni međunarodno opšteprihvaćeni principi samostalnosti i nezavisnosti centralne banke od Vlade i pojedinačnih interesnih grupa, navodi se u obrazloženju.

Prema njihovoj ocjeni usvajanje Zakona će u kratkom roku izazvati pogoršanje položaja Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjivanjem njenog kreditnog rejtinga i povećanjem troškova zaduživanja države, preduzeća i građana.

Takođe ocjenjuju da će usvajanje ovog zakona vjerovatno otežati saradnju sa Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i usporiti proces evropskih integracija Srbije.

"Očekivana posljedica toga je smanjenje priliva, pa čak i odliva kapitala iz Srbije, što u uslovima visokog deficita u tekućem platnom bilansu može u relativno kratkom periodu da dovede do platnobilansne krize i kraha kursa dinara", navodi se u obrazloženju ostavki.

Takođe se ocjenjuje da izmjene zakona o NBS stvaraju sistemske mogućnosti za zloupotrebu monetarne politike od strane Vlade, što bi za posljedicu moglo da ima trošenje deviznih rezervi i značajno povećanje inflacije.
XS
SM
MD
LG