Dostupni linkovi

Skandinavski humanitarci krenuli prema Gazi


Skandinavske aktivističke grupe organizovale su plovidbu broda sa humanitarnim tovarom za Gazu u nadi da će proći izraelsku blokadu palestinske enklave i privući pažnju svjetske javnosti na izraelsko-palestinski konflikt, saopštili su danas organizatori.

"Imamo isti cilj kao prethodne flote, da okončamo blokadu Gaze stavljanjem izraelske mornarice na test", izjavio je Torsten Dale, vođa norveškog odjeljenja aktivističke grupe "Brod za Gazu".

On je dodao da će Izraelcima biti lako da zaustave brod, jer će aktivista biti malo i oni neće ni u kom slučaju primjenjivati nasilje, rekao je Dale Rojtersu u luci u Oslu.

U maju 2010. godine, nekoliko brodova pokušalo je da probije izraelsku blokadu Gaze, ali su ih zaustavili izraelski komandosi, koji su u intervenciji na jednom brodu ubili devet propalestinskih aktivista.

Drugi konvoj, koji je bio planiran godinu dana kasnije, nije isplovio, a organizatori su saopšili da su bili meta sabotaže.

Brod "SV Estel", dužine 53 metra, koji ima podršku aktivista iz Švedske i Norveške, krenuće tokom dana iz Osla sa medicinskim zalihama. Organizatori se nadaju da će mu se tokom plovidbe pridružiti još nekoliko brodova i da će zajendo stići do Gaze u oktobru.

Izrael navodi da je pomorska blokada Gaze uvedena radi sprečavanja krijumčarenja oružja do Palestinaca.
XS
SM
MD
LG