Dostupni linkovi

Kosovo:Uhapšeno 11 osumnjičenih za trgovinu ljudima


Kosovska Direkcija za borbu protiv trgovine ljudima otkrila je organizovanu kriminalnu grupu koja se bavi trgovinom ljudima, uhapsila 11 pripadnika te grupe i identifikovala 22 žrtve, saopćeno je u utorak iz Policije Kosova.

- Jedinice iz regiona Prizrena i Prištine su tokom akcije „prsten“, uz podršku pripadnika Specijalne jedinice, ostvarili nalog Okružnog suda u Peći tokom koje su izvršili pretres 11 lokacija, pet noćnih barova i kancelarije regionalnog centra za zapošljavanje u Đakovici, navodi se u saopćenju.

Istraga o ovom slučaju je započeta prije godinu dana i izvršena je po nalogu i nadgledanjem Specijalnog tužilaštva Kosova.

Uhapšeni su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela organizovanog kriminala, trgovine ljudima, pranje novca, falsifikovanje dokumenata i nezakonito držanje oružja.

Tokom istrage su osigurani dokazi - izjave 22 žrtve, sve državljanke Moldavije, koje su držane pod kontrolom sa ciljem prostitucije.

Među uhapšenima je i jedan službenik regionalne kancelarije za zapošljavanje u Đakovici, koja djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Tokom pretresa pronađeni je municija i oružje, četiri lap-topa, četiri kompjutera, 12 telefona, 11.540 eura, 213 američkih dolara i razna dokumenta.

Svim uhapšenima je, po nalogu tužioca, određena mjera policijskog zadržavanja od 48 sati, nakon čega će biti nastavljena dalja procedura, navodi se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG