Dostupni linkovi

Novi Zeland uveo novu računicu: Medalja po glavi stanovnika



Zaboravite na trku za olimpijske medalje Sjedinjenih Država i Kine, prava borba se vodi u zemljama kao što su Jamajka, Novi Zeland i malo ostrvo Grenada.

Tako je bar po statističkom metodu koji je primijenila državna statistička služba Novog Zelanda. Ona od prošlog četvrtka svakodnevno objavljuje "stopu osvojenih medalja" koja odražava broj zlatnih medalja u odnosu na broj stanovnika svake zemlje-učesnice Olimpijskih igara u Londonu.

Na zvaničnoj tabeli osvajača medalja, Kina je, poslije 10 dana takmičenja u Londonu, sa 31 zlatom, ispred SAD koje su na drugom mjestu, sa 29 medalja.

Ali, kada se uvede faktor broja stanovnika, SAD padaju na polovinu tabele, na 23. mjesto, jer u njihovom slučaju jedna zlatna medalja dolazi na 11 miliona stanovnika. Kina, najmnogoljudnija zemlja svijeta, po toj računici pada na 36. mjesto, sa jednim zlatom na 43 miliona žitelja.

Među zemljama s većim stanovništvom, olimpijski domaćin, Velika Britanija vodi sa svojih 18 zlata - jedna medalja na 3,4 miliona stanovnika.

Mnoge male zemlje prolaze bolje. Novi Zeland, sa 4,4 miliona stanovnika, osvojio je tri zlatne medalje u veslanju, i prošlog vikenda, po sopstvenoj računici, stigao na vrhu tabele medalja.

Džo-En Skiner (Jo-Anne Skinner), projekt-menadžer u Statističkoj službi Novog Zelanda, rekla je da je alternativna rang-lista veoma popularna na internetu - sa desetinama hiljada pregleda, i da je ta računica podstakla ponos Novozelanđana na dostignuća svojih sunarodnika na Igrama u Londonu.

Ta statisticcka računica "omogućava nekim od manjih zemalja da ih ogreje sunce", rekla je ona.
XS
SM
MD
LG