Dostupni linkovi

Tropske vrućine na Balkanu do srijede


U Sarajevu je danas izmjereno 36, Beogradu 37, Skoplju 38 i Zagrebu 35 stepeni Celzijusovih, a, prema najavama meteorologa, pravo tropsko vrijeme očekuje se od sutra do srijede, jer će temperatura rasti.

U Srbiji, koju je od juče zahvatio tropski talas vrućina, kako najavljuju meteorolozi, sutra se očekuje temperatura do 42 Celzijusova stepena.

U većini krajeva BiH jul je bio najtopliji mjesec u posljednjih 120 godina.

Prema analizama, avgust će biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno iznad 18,5 stepeni Celzijusovih, ističe klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović.

"Ova dva-tri dana temperatura će rasti i biće veoma blizu rekordne", rekao je Majstorović za federalne medije.

Prema njegovim riječima, temperatura će biti u padu od srijede, a više padavina i osvježenje očekuju se u posljednjoj trećini avgusta.

Toplotni talas, koji je nakon kratkotrajnog osvježenja ponovo zahvatio Balkan, uzrokovao je povećanje zdravstvenih tegoba kod hroničnih bolesnika, te starih i iznemoglih osoba.

LJekari savjetuju da od 10.00 do 18.00 časova treba izbjegavati izlaganje suncu i duže stajanje u mjestu, te piti mnogo tečnosti. Takođe, treba izbjegavati i vožnju u najtoplijem dijelu dana.
XS
SM
MD
LG