Dostupni linkovi

Španija: Pritvor dvojici Rusa osumnjičenih da pripadaju Al kaidi


Španski sud odredio je pritvor dvojici Rusa čečenskog porijekla, osumnjičenih da pripadaju Al kaidi i da su planirali teroristički napad u Španiji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji.

Sudija španskog Nacionalnog suda Pablo Ruz izjavio da postoje određeni dokazi o povezanosti uhapšenih Čečena sa osobama za koje se zna da su članovi terorističkih organizacija, saopšteno je iz suda.

Uhapšeni su dovezeni u sud u ranim jutarnjim časovima u pratnji maskiranih policajaca.

Prije dva dana suđeno je turskom državljaninu, koji je povezan sa osumnjičenima, zbog posjedovanja eksplozivnih naprava koje su, vjerovatno, trebale da budu upotrijebljene u terorističkom napadu.

Ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz izjavio je da su dvojica uhapšenih osumnjičeni da su pripadnici terorističke grupe Al kaida, a za Turčina se sumnja da je bio u ulozi pomoćnika u sprovođenju planova terorističke organizacije.

Turčin je uhapšen 2. avgusta u gradu La Linea na jugu Španije, a dvojica Čečena dan ranije dok su autobusom putovali ka francuskoj granici.

Turski državljanin je godinama radio na građevini u Gibraltaru, a eksplozivni materijal pronađen je u njegovoj kući u gradu La Linea, koji se nalazi na granici sa ovom britanskom kolonijom i vojnom bazom.
XS
SM
MD
LG