Dostupni linkovi

Izrael spriječio sastanak odbora Pokreta nesvrstanih


Sastanak odbora Pokreta nesvrstanih u Ramali, na Zapadnoj obali, otkazan pošto je Izrael zabranio ministrima nekoliko zemalja članica da prisustvuju zasjedanju.

"Poslije konsultacija izmedju svih delegacija i palestinskih lidera u Amanu, sastanak Palestinskog odbora Pokreta nesvrstanih u Ramali je otkazan", kazao je palestinski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Palestinski zvaničnik je rekao da je Izrael ranije danas odbio da dozvoli ulazak na Zapadnu obalu šefovima diplomatije Malezije, Indonezije, Bangladeša i Kube, sa kojima nema uspostavljene diplomatske odnose.

Visoki izraleski zvaničnik je potvrdio ovu informaciju navodeći da se zabrana odnosi na ministre pet zemalja.

"Donesena je odluka da se zabrani prelazak izraelskih granica diplomatskim predstavnicima nekoliko zemalja koje ne priznaju Izrael. Zemlje o kojima se radi su Kuba, Alžir, Indonezija, Malezija i Bangladeš", rekao je izraelski zvaničnik.

Šefovi diplomatije iz 13 zemlja koje su članice Palestinskog odbora Pokreta nesvrstanih trebalo je večeras da održe sastanak na kome je trebalo da bude podržan plan Palestinaca da traže od Generalne skupštine da sljedećeg mjeseca na zasjedanju prizna Palestini status države posmatrača, navodi AFP.

Palestinski odbor čine ministri iz Indonezije, Malezije, Bangladeša, sa Kube, iz Alžira, Egipta, Jordana, Južne Afrike, Zimbabvea, Zambije, Senegala, Kolumbije i Indije.
XS
SM
MD
LG