Dostupni linkovi

Sudan i Južni Sudan postigli sporazum o nafti


Sudan i Južni Sudan postigli su dugo priželjkivani sporazum o nafti i raspravljat će o ponovnom pokretanju proizvodnje, ali još trebaju razriješiti ključna pitanja sigurnosti granica kako bi okončali neprijateljstva, saopćio je u subotu posrednik Afričke unije.

Nije bilo nikakve trenutne potvrde postizanja sporazuma iz dvije afričke zemlje, koje su se našle na rubu rata u aprilu kada su pogranični sukobi eskalirali u najteže nasilje otkako je Južni Sudan prije godinu dana proglasio nezavisnost na osnovu mirovnog sporazuma iz 2005. godine kojim je okončan višedecenijski građanski rat, prenosi Reuters.

Ukoliko se potvrdi, sporazum bi bio veliki korak naprijed u okončanju dugačke liste sukoba nastalih nakon haotičnog razlaza dvije zemlje, jer je nafta izvor života za obje strane.

"To je (naftni) sporazum o svim pitanjima. Pitanja koja su bila neriješena bile su takse za prevoz nafte, za preradu i tranzit", izjavio je novinarima bivši južnoafrički predsjednik i posrednik AU Thabo Mbeki.

"Ono što sada preostaje je da se raspravlja o narednim koracima jer od naftnih kompanija treba zatražiti da se pripreme za nastavak proizvodnje i izvoza nafte", izjavio je Mbeki u Addis Ababi, gdje u se održali razgovori. On nije pružio nikakve detalje vremenskih rokova u sporazumu.

Južni Sudan u januaru je nanio težak udarac ekonomijama obje zemlje kada je prekinuo proizvodnju od 350.000 barela nafte dnevno, nakon što nije pristao na tranzitne takse za prolaz nafte kroz Sudan koji je počeo zaplijenjivati naftu zbog, kako ih je nazvao, neplaćenih taksi.
XS
SM
MD
LG