Dostupni linkovi

Interpol Bugarske zatražio pomoć od BiH u vezi bombaša


Interpol Bugarske zatražio je od bosanskohercegovačkih vlasti pomoć kako bi se utvrdio identitet bombaša samoubice koji je izveo napad na autobus s izraelskim turistima na zračnoj luci u Burgasu sredinom prošlog mjeseca, objavio je u subotu Dnevni Avaz.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović potvrdio je da su svim sigurnosnim agencijama u toj zemlji proslijeđene informacije od Interpola Bugarske, uključujući i fotorobot preminulog muškarca kako bi pomogle u identifikaciji izvršitelja bombaškog napada.

Selimović je dodao da se za sada ne može potvrditi da je bombaš, u čijem je terorističkom napadu ubijeno šest, a ranjeno 37 osoba, boravio u BiH ili je bio povezan s određenim osobama iz ove države.

„Sve što dobijemo od naših agencija bit će odmah proslijeđeno Interpolu u Sofiji“, rekao je on.

Po podacima bugarskog Interpola bomba samoubojica je bio star između 25 i 30 godina te visok između 180 i 185 centimetara. Fotorobot, koji je načinjen prema detaljnim opisima svjedoka eksplozije, otkriva da se radi o osobi vitke tjelesne građe s tamnosmeđom kosom i svijetlih očiju.

Navedeni muškarac, prema pisanju medija, dovodi se u vezu s iranskim terorističkim organizacijama, što je i razlog da se preispitaju informacije o tome je li on održavao veze s nekim osobama u BiH.
XS
SM
MD
LG