Dostupni linkovi

Čelnici Srba u Hrvatskoj prvi put na obilježavanju 'Oluje'


U povodu 17-godišnjice vojnoredarstvene akcije Oluja hrvatski predsjednik Ivo Josipović s čelnicima Vlade i Hrvatskog sabora organizira večeras na Kninskoj tvrđavi svečani prijem za ratne zapovjednike i sudionike Oluje.

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, održat će se sutra na glavnom trgu u Kninu, a hrvatski mediji ističu kako će na obilježavanju godišnjice 'Oluje' ove godine prvi puta službeno sudjelovati i čelnici Srba u Hrvatskoj.

Svih dosadašnjih godina Srbi su odbijali sudjelovati na proslavi jer su slavljenički dani Oluje ujedno i dani stradanja i velikog egzodusa Srba iz Hrvatske, što se u Hrvatskoj uglavnom prešićivalo i ignoriralo, no zadnjih godina raste svijest da su u Oluji počinjeni i zločini.

"Iznimno je važno za Hrvatsku kao multikulturnu i multietničku zemlju da na proslavi Dana pobjede, Dana branitelja i Dana domovinske zahvalnosti sudjeluju i predstavnici srpske manjine. S velikim odobravanjem prihvaćam dolazak njihovih predstavnika na proslavu u Knin i nadam se da će to postati običaj", rekao je predsjednik Ivo Josipović za Novi list, potvrđujući vijest o dolasku srpskih predstavnika na službeno obilježavanje godišnjice.
XS
SM
MD
LG