Dostupni linkovi

Skupština Srbije danas o amandmanima na izmjene Zakona o NBS


Skupština Srbije razmotriće danas 47 amandmana podnesenih na izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), čijem usvajanju se protivi opozicija.

Odbor za finansije juče je prihvatio amandmane Ujedinjenih regiona Srbije, Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine kojima je zatraženo brisanje člana 18. koji je omogućavao da centralna banka kupi državne hartije od vrijednosti, što znači da je postojala mogućnost masovnog štampanja novca, odnosno da se devizne rezerve NBS troše za finansiranje države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća.

Odbor je juče predložio parlamentu dva amandmana na izmene zakona koji predviđaju da samo guverner kao predsjedavajući Izvršnog odbora potpisuje rješenje o davanju ili oduzimanju dozvola za rad finansijskim institucijama, odnosno obavljanje djelovanja, kao i to da se odredbe o razrešenju guvernera odnose i na viceguvernere i direktore Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Poslanici opozicije ocijenili su u načelnoj raspravi da su izmjene Zakona o NBS predložene radi smjene guvernera Dejana Šoškića i dovođenja partijske ličnosti na čelo te institucije dok je vladajuća većina to negirala, kao i navode opozicije da se predloženim rješenjima urušava nezavisnost NBS.

Dosadašnji guverner NBS Dejan Šoškić u četvrtak je podnio ostavku, navodeći da predložene izmjene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije.
XS
SM
MD
LG