Dostupni linkovi

Fajnenšl tajms i Blumberg o ostavci Šoškića



List Fajnenšal tajms piše danas da je nova vlada Srbije "pod naletom osuda" iz inostranstva posle ostavke guvernera Narodne banke Dejana Šoškića, ali ukazuje i da je Šoškić "četvrti šef te institucije posle pada Slobodana Miloševića koji je bio prinuđen da ode pre kraja svog mandata".

Agencija Blumberg, kao i Fajnenšl tajms, prenosi negativne reakcije Evropske unije, svetskih finansijskih institucija i stranih ekonomista na Šoškićevu ostavku i ukazuje da je prvi rezultat toga novi pad dinara na rekordno nisku vrednost, u situaciji kad "izgledi da Srbija dobije novi zajam iz inostranstva postaju sve bleđi".

Fajnenšl tajms piše da je Šoškić dao ostavku "pod političkim pritiskom", nadajući se da će to zaustaviti usvajanje novog zakona o Narodnoj banci za koji EU i Međunarodni monetarni fond veruju da bi mogao ozbiljno da ugrozi nezavisnost te institucije.

Fajnenšl tajms prenosi ocenu Međunarodnog monetarnog fonda da su predložena rešenja "zbrzana" i da bi mogla voditi ka "velikom slabljenju nezavisnosti centralne banke".

MMF takođe smatra da novi propisi mogu imati značajan uticaj na ukupnu makroekonomsku stabilnost u Srbiji i na program tog fonda u Srbiji.

List ukazuje na tvrdnju zamenika šefa Evropske unije u Srbiji Adrijana Martinsa da Evropska komisija nije bila obaveštana o nacrtu novog zakona. "Usvajanje ovih amandmana predstavljalo bi značajan korak unazad u usklađivanju srpskog zakonodavstva sa Evropskom unijom", ocenio je Martins u izjavi Rojtersu.

Agencija Blumberg ukazuje na Martinsove reči da predloženi zakon "izaziva duboku zabrinutost" i da bi mogao da "ugrozi nezavisnost centralne banke".

Ta agencija navodi i poruku koju su klijentima Barkliz kapitala u Londonu (Barkleys Capital) uputili njeni ekonomisti: sporenje u Srbiji oko centralne banke i sve neizvesnija situacija u vezi s dobijanjem kredita od MMF-a dodatno otežavaju prilike pored postojećeg političkog rizika.

Svetski ekonomski analitičari, kako ukazuje Fajnenšl tajms, dele zabrinutost MMF-a i Evropske unije.

"Jasno je bilo da će Šoškić biti uklonjen i jasno je da centralna banka nije zaistinu nezavisna", ocenio je Endrju Roberts (Andrew), direktor konsultantske kuće Istern juropijen ikonomiks i dodaje da nacrt zakona omogućava da se značajne devizne rezerve zemlje koriste za finansiranje državnih rashoda "što nosi rizik više inflacije i
još slabijeg dinara".

Ministar finansija Mlađan Dinkić tvrdi da je "u svakodnevnom kontaktu sa MMF-om i EU", kako bi ih ubedio da su planirane izmene "na mestu", piše Blumberg i prenosi reči Jorgovanke Tabaković, visoke zvaničnice Srpske napredne stranke, da je ta stranka odustala od prvobitnog predloga da se NBS prinudi na finansiranje države
kupovinom vladinih računa i obveznica na sekundarnom tržištu.
XS
SM
MD
LG