Dostupni linkovi

Moskva razočarana Ananovom ostavkom na mjesto izaslanika za Siriju


Moskva je razočarana odlaskom Kofija Anana sa funkcije specijalnog predstavnika UN i Arapske lige za Siriju, rekao je danas ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin je rekao novinarima da Moskva shvata da je to njegova odluka i da žali što se odlučio za tako nešto. On je dodao da je Rusija podržavala Ananove napore.

Ističući da ima još mjesec dana do Ananovog odlaska sa funkcije, Čurkin je izrazio nadu da će to vrijeme biti što je efikasnije moguće iskorišteno pod ovako teškim okolnostima.

Anan je novinarima u Ženevi rekao da je "upiranje prstom i nazivanje raznim imenima" u 15-članom Savjetu bezbjednosti UN jedan od razloga zbog koje je donio odluku da ne produži mandat.

"Svijet je pun ludih ljudi poput mene. Nemojte se iznenaditi ukoliko generalni sekretar UN Ban Ki Mun bude mogao da pronađe nekoka ko će bolje raditi ovaj posao od mene. Možda postoje drugi planovi, različiti pristupi koji mogu bolje funkcionisati", rekao je Anan.

n kaže da u ovoj fazi pažnja treba da bude usmjerena na političku tranziciju što znači da će sirijski predsjednik Bašar al Asad morati da ode sa vlasti ranije ili kasnije.
XS
SM
MD
LG