Dostupni linkovi

Paneta: Sve opcije u igri prema Iranu



Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Paneta sastao se danas sa
državnim vrhom Izraela, a glavna tema razgovora bio je nuklearni program Irana.

Paneta je izjavio da Iran mora da pregovara o svom nuklearnom programu, u suprotnom će biti suočen s mogućnošću vojne intervencije SAD.

On je, međutim, naglasio da su poželjni metodi da do toga dođe pregovori i sankcije.

Ministar inostranih poslova Izraela Ehud Barak je ocenio da je "ekstremno mala" mogućnost da Iran odustane od nuklearnog programa zbog pritiska sankcija.

Paneta je razgovarao i o novom sistemu vazdušne odbrane koji je Obamina administracija podržala sa 70 miliona dolara pomoći izraelskoj vojsci.

Šef Pentagona se u ponedeljak u Tunisu založio za produženje roka Iranu da promeni svoju nuklearnu politiku. Iako je priznao da dosadašnje sankcije nisu mnogo pomogle, on je izrazio uverenje u uspeh čvršćih sankcija.

Govorivši o vojnoj intervenciji u Iranu, Paneta je rekao "da treba ostaviti otvorene sve mogućnosti", potvrdivši stav Obamine administracije o ovom pitanju.

Panetina poseta dešava se samo dan posle posete predsedničkog kandidata Mita Romnija, koji je takođe razgovarao o Iranu, naznačivši da je Obamina administracija bila "previše blaga" prema toj državi i nije dovoljno podržala Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da je moguće da Izrael vojno interveniše i bez američke podrške, istakavši da su i Romni i Obama ocenili da "Izrael ima pravo da se brani".
XS
SM
MD
LG