Dostupni linkovi

Pastor: Potreban ustavni zakon za Vojvodinu


Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da bi se trenutna "politička konfliktna situacija" u vezi sa nadležnostima ove pokrajine mogla rešiti donošenjem ustavnog zakona.

"Ustavnim zakonom bi se na jasan način definisale ingerencije Vojvodine, a taj akt bi imao snagu Ustava", rekao je Pastor za novosadski "Dnevnik".

Dodao je da je to jedna od mogućnosti za prevazilaženje aktuelne "strašno problematične situacije", pošto, kako je ocenio, nije realno očekivati izmene Ustava Srbije, pošto taj proces zahteva široki politički kompromis, ali i vreme.

Prema Pastorovim rečima, problemi u funkcionisanju vojvođanske autonomije nakon što je Ustavni sud pokrajini ukinuo deo nadležnosti mogu se rešavati samo dogovorom između pokrajinske i republičke vlasti.

Ocenio je da ćemo, ukoliko ne dođe do dogovora između pokrajinske i republičke vlasti, živeti u politički konfliktnoj situaciji, odnosno "u veoma haotičnoj situaciji u ustavnopravnom smislu".

Pastor je rekao da su pokrajinske vlasti u protekle četiri godine "muku mučile da Statut Vojvodine bude odobren u republičkom parlamentu.

"Ispadali smo majmuni koliko smo morali da se dokazujemo da smo lojalni sopstvenoj zemlji. Isto je bilo i kod usvajanja Zakona o nadležnostima, kod definisanja budžeta, kod Fonda za kapitalna ulaganja, problema u poljoprivredi...", naveo je Pastor.
XS
SM
MD
LG