Dostupni linkovi

Skupština UN o Siriji u četvrtak


Generalna skupština UN saopštila je da će u četvrtak održati sastanak o krizi u Siriji. Diplomate se nadaju usvajanju rezolucije koja će osuditi napade Asada.

Diplomate kažu da će se verovatno glasati o saudijskom nacrtu rezolucije, u kome se izražava žaljenje jer Savet bezbednosti nije preduzeo mere protiv Damaska.

Zapadne diplomate su izrazile nadu da će velika većina glasati u Generalnoj skupštini za rezoluciju u kojoj se osuđuje Sirija, a da će Savet bezbednosti pojačati pritisak na Rusiju i Kinu da prestanu da štite sirijskog predsednika Bašara al-Asada od sankcija.

Podsetimo, Rusija i Kina su već dva puta uložile veto na rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti. Saudijski nacrt rezolucije ponavlja poziv koji je Arapska liga uputila Asadu da ode s vlasti i omogući političku tranziciju. Nacrt, takođe, poziva i vladine i pobunjeničke snage da okončaju nasilje, iako je kritika usredsredjena na Asadovu vladu.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari optužio je predsednika Generalne skupštine Nasira Abdulaziza al-Nasera iz Katara da koristi svoju poziciju kako bi ostvario katarske nacionalne interese.

Damask je više puta rekao da Katar i Saudijska Arabija naoružavaju pobunjenike u Siriji.
XS
SM
MD
LG