Dostupni linkovi

Stejt department: Srbija nastavila borbu protiv terorizma


Vlada Srbije je 2011. godine nastavila da ulaže napore u suzbijanje terorizma, u čemu su srpske službe blisko sarađivale s američkim, piše u godišnjem izveštaju Stejt departmenta SAD o borbi protiv terorizma u svetu.

"Srpske službe i bezbednosne agencije, posebno Uprava carina u Ministarstvu finansija, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija nastavile su blisku saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma. Međuvladina saradnja između tih i drugih službi je takođe pobljšana", piše u izveštaju.

Pored nastavka saradnje s američkim službama i učešća pripadnika srpskih službu u obuci koju finansiraju SAD, u izveštaju se navodi da je prioritet Vlade Srbije bila harmonizacija sa standardima Evropske unije.

U izveštaju u kojem se ocenjuje da je "Vlada Srbije nastavila napore u borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se da Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, zbog čega nema neposredne saradnje s kosovskim službama, premda

Euleks posreduje u nekim pitanjima. U Srbiji nije bilo terorističkih napada 2011, ali je srpski državljanin Mevlid Jašaravić pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, piše u izveštaju i dodaje se da je policija Srbije sledećeg dana privela 17 ljudi za koje je sumnjala da su bili povezani s Jašarevićem.

U izveštaju se navodi da je Srbija osnovala radnu grupu za pripremu zakona o borbi protiv terorizma koji će biti pravna osnova za utvrđivanje strategije borbe protiv terorizma i posebnih akcionih planova nadležnih ministarstava i službi.
XS
SM
MD
LG