Dostupni linkovi

Pad dobiti Fiata u drugom tromesečju od 92 odsto



Italijanski proizvođač automobila Fiat objavio je danas da je u drugom tromesečju imao pad ukupne dobiti od 92 odsto usled izuzetno loše prodaje na evropskom
tržištu.

Fiat je saopštio da je u drugom tromesečju imao profit od 103 miliona evra dok je u istom periodu prošle godine ta suma iznosila 1,3 milijarde evra.

Zbog finansijske krize u Evropi koja je teško pogodila autoindustriju, Fiat je zaustavio investicije u Italiji i izbacivanje novih modela u prodaju.

Isporuke Fiatovih automobila i manjih vozila smanjene su za 13 odsto u drugom tromesečju, dok je potražnja u Italiji smanjena za 19 odsto i preti da dostigne najniži nivo od 1979. godine.

Poslovanje Fiata i u Latinskoj Americi je smanjeno, a jedina svetla tačka je američki Krajsler, koji je vlasništvu italijanskog autogiganta, s profitom od 436 miliona dolara i povećanjem prodaje od 24 odsto. Krajsler je godinu dana ranije u istom periodu imao gubitak od 370 miliona dolara.

Ukupni prihodi Fiata i Krajslera su 21,5 milijarde evra, ali većinom to odlazi na američku kompaniju, koja ima povećanje prodaje u Severnoj Americi i Aziji. Fiatovi prihodi bez Krajslera su smanjeni za 7,5 odsto na 9,2 milijarde evra.
XS
SM
MD
LG