Dostupni linkovi

Trumanov unuk u Hirošimi



Klifton Danijel, unuk američkog predsednika Harija Trumana koji je naredio da se bace atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, posetiće Japan.

To će biti prvi put da neko od Trumanovih potomaka prisustvovati ceremoniji obelažavanja tih tragičnih nuklearnih eksplozija.

Pre 14 godina Danijel je bio dirnut kada je njegov sin čitao o Sadako Sasaki, koja se kao dete borila protiv raka deset godina, nakon što je po Trumanovom naređenju na Hirošimu bačena atomska bomba.

Danijel će sa suprugom i dva sina 6. avgusta prisustvovati 67. godišnjici i odati poštu žrtvama, među kojima je i Sadako koja je imala dve godine kada je nedaleko od njene kuće došlo do prve atomske eksplozije 1945. godine.

Trumanov unuk će u Hirošimi prisustvovati godišnjoj ceremoniji za mir zajedno sa Sadakinim bratom, Masahirom Sasakijem, 71-godišnjim poznatim borcem za mir i njegovim rođacima, kao i drugim preživelim žrtvama atomskog napada koje u Japanu nazivaju "hibakuša".

"Do ovoga je došlo jer je moj sin doneo kući priču o Sadako, to je za mene bio početak puta", rekao je Danijel japanskoj agenciji Kjodo.

U priči "Sadako i hiljadu papirnih ždralova", koju je čitao njegov tada devetogodišnji sin Vesli, mala devojčica je od papira pravila ždralove da joj se ispuni želja, u skladu s japanskom tradicijom. I pored toga što je napravila bezbrojne papirnate ptice iz svog bolničkog kreveta ona je umrla s 12 godina 1955.
XS
SM
MD
LG