Dostupni linkovi

Rumuni danas na referendumu o smjeni predsjednika Baseskua


Rumunski građani danas se na referendumu izjašnjavaju o tome da li treba smijeniti predsjednika Trajana Baseskua, kojeg je Vlada optužila da je prekoračio svoja ovlaštenja i da se miješa u njene poslove.

Parlament je već suspendovao Baseskua serijom poteza koji su uznemirili partnere Rumunije u EU.

Basesku odbacuje optužbe Vlade desnog centra i apeluje da se današnji referendum bojkotuje, prenio je BBC. Prema rumunskom zakonu, potrebno je da na glasanje izađe više od dvije trećine glasača da bi rezultat bio validan.

Ovaj referendum je kulminacija najvećih političkih sukoba u Rumuniji od obnavljanja demokratije 1990. godine. Rezultat je teško prognozirati, ali će on imati dugoročne posljedice po političku i ekonomsku stabilnost Rumunije.

Ovaj spor paralisao je proces donošenja političkih odluka u Rumuniji u vrijeme kada zemlja dovršava dogovor o paketu pomoći iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Baseskuoava popularnost značajno je opala od kada je podržao oštre mjere štednje, koje zahtijevaju rumunski međunarodni kreditori.

Prema posljednjim anketama, oko 65 odsto izbornog tijela želi da Basesku ode sa funkcije, ali analitičari smatraju da će Vlada teško dobiti željeni odziv.

Basesku je prvobitno zatražio od Rumuna da glasaju „protiv“, ali je kasnije pozvao svoje pristalice da potpuno bojkotuju referendum. Takav stav podržava i opoziciona Liberalno-demokratska stranka.

Ukoliko Basesku bude smijenjen, predsjednički izbori moraju biti održani u roku od tri mjeseca.
XS
SM
MD
LG