Dostupni linkovi

Izbrana Vlada Srbije ministri položili zakletvu


Skupština Srbije izabrala je danas Vladu koju će u naredne četiri godine predvoditi socijalista Ivica Dačić.Za vladu su glasala 142 poslanika, protiv su bila 72, a 26 poslanika bilo je odsutno.

Ova, 12. vlada Srbije od uvođenja višestranačja, ima 17 ministarstava i 19 članova, a premijer Dačić će ujedno biti i ministar unutrašnjih poslova.

Izboru novog kabineta, za koji je Dačić istakao da će biti vlada budućnosti i pomirenja, prisustvovao je i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Novu Vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke /SNS/, Socijalističke partije Srbije /SPS/, Ujedinjenih regiona Srbije /URS/, kao i Socijaldemokratska partija Srbije /SDPS/ i Stranka demokratske akcije /SDA/ Sandžaka.

Mandat nove Vlade počeo je nakon što su ministri položili zakletvu u kojoj su se zakleli na odanost Srbiji i svojom čašću obavezali da će poštovati Ustav i zakon, da će dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećeni očuvanju Kosova i Metohije unutar Srbije.

Dačić je u ekspozeu poručio da će biti ubrzane evrointegracije, da je prioritet nove Vlade ekonomski oporavak zemlje, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali je potrebno provesti sve što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom.

On je dodao da se Srbija zalaže za okretanje budućnosti, a ne prošlosti i da je za pomirenje i u Srbiji i u regionu, bolje odnose sa susjedima, kao i za poštivanje Dejtonskog sporazuma i jače odnosa sa Republikom Srpskom.

Dačić je najavio mjere za oporavak privrede, borbu protiv "bijele kuge", a poručio je da će čuvati autonomiju Vojvodine i da je neće ugrožavati, te ponudio Albancima sa juga Srbije integraciju u politički i socijalni sistem Srbije.
XS
SM
MD
LG