Dostupni linkovi

Sukobi u Siriji ne prestaju: Danas 56 poginulih


Organizacija za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Siriji saopštila je da je u današnjim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika poginulo najmanje 56 osoba.

U saopštenju se navodi da je na sjeveru zemlje, u gradu Idlibu, poginulo 16, u Aleppu 21, Dejr Ez Zoru pet, te u Hami i Homsu po dvije osobe.

Uporedo s tim, Sirijsko revolucionarno vijeće je saopštilo da su nastavljeni sukobi u Alepu koji se vode između sirijskih snaga sigurnosti i Nezavisne vojske Sirije.Navodi da su sirijski vojnici u regiji Zahar u Alepu strijeljali, a potom i zapalili tijela devet osoba. Vijeće tvrdi da je ovom događaju svjedočilo i nekoliko slučajnih prolaznika.

Dalje se navodi da se u regiji Damaska Hadžer Esved također vode žestoke borbe i da sirijska vojska helikopterima bombarduje ova mjesta. Vijeće javlja da je u blizini palestinske bolnice bačeno najmanje 30 granata iz tenkova sirijske vojske, a da se nad tim naseljem nadvio veliki oblak dima.

Vijeće je saopštilo da je sirijska vojska i danas nastavila sa granatiranjem i bombardovanjem naseljenih mjesta u Homsu i Telbisi, dok u Rastanu koriste i vojne helikoptere za bombardovanje zgrada. Iz Vijeća tvrde da ima mnogo stradalih i da su mnogi kvartovi potpuno devastirani.
XS
SM
MD
LG