Dostupni linkovi

Srbija: Dodeljeni mandati novim poslanicima


Republička izborna komisija (RIK) dodelila je u sredu uveče mandate novim poslanicima koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

RIK je na prvoj sednici u novom sastavu mandate dodelio novim polanicima Srpske napredne stranke - Aleksandru Radojeviću, Milanu Kovačeviću, Željku Sušecu i Milanki Jevtović Vukojičić.

Oni će u parlamentu zameniti Tomislava Nikolića - koji je izabran za predsednika Srbije, Milana Bačevića - koji je imenovan na funkciju savetnika predsednika Srbije, Janu Ljubičić - koja je podnela ostavku jer je izabrana za sekretara parlameta. Ostavku na mesto poslanika podneo je i Aleksandar Nikolić iz SNS.

Sa liste "Izbor za bolji život Boris Tadić" mandat je dodeljen Radoslavu Milovanoviću koji će u parlamentu zameniti Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda. Novi poslanici Demokratske stranke Srbije biće Dejan Mihajlov, Aleksandar Pejčić i Gorica Gajić koji će u Skupštini zameniti Vojislava Koštunicu, Dragana Jočića i Aleksandra Popovića koji su podneli ostavke.

Sa izborne liste Stranke demokratske akcije Sandžaka mandat je dodeljen Enisu Imamoviću koji će biti poslanik umesto Ifete Radončić.

Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je da političke stranke više nemaju ovlašćenja da popunjavaju upražnjena poslanička mesta i da RIK dodeljuje mandate kandidatima po redosledu na izbornoj listi, što je utvrđeno izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika. Skupština Srbije u sredu popodne izabrala je Republičku izbornu komisiju.
XS
SM
MD
LG