Dostupni linkovi

Ban razgovarao sa sedam bh. političkih lidera


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Mun, koji boravi u dvodnevnoj službenoj poseti BiH, razgovarao je u sredu u Sarajevu sa liderima sedam političkih stranaka SDPBiH, SDA, SDS, SNSD, SBB HDZBiH i HDZ 1990.

Nakon razgovora sa generalnim sekretarom UN-a predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je novinarima da je tokom susreta ponovio opredeljenost ove stranke izgradnji multietničkog društva u BiH gde bi kulturološke i verske razlike trebalo da budu prednosti i bogatstvo, a ne razlozi za sukobljavanje.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je novinarima da je tokom susreta s Ban Ki Munom ponovio da postoje različita mišljenja o situaciji u BiH izražavajući želju da se to reši do kraja ove godine.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović posle susreta kazao da sva podrška koja dolazi iz vana neće biti dovoljna ukoliko lideri u BiH sami ne odluče kako da urede BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić istakao je da se generalnom sekretaru UN zahvalio na pomoći koja je pružena BiH u toku rata, jer se međunarodna zajednica prečesto kritikuje zbog onoga što nije učinjeno, a pri tome se zaboravlja da je ipak mnogo toga i učinjeno.

Dodik je i nakon susreta sa generalnim sekretarom UN ponovio novinarima da su Ujedinjene nacije prerano priznale BiH što je dovelo do tragičnog sukoba.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je da je za Bošnjake najveće razočarenje bilo kada je pala zaštičena zona UN-a Srebrenica, a sada se nastoji vratiti poverenje u UN i da je dolazak generalnog sekretara u tom smislu veliki događaj.
XS
SM
MD
LG