Dostupni linkovi

Mediji: Moguć skori susret Tačija i Dačića


Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar najavio da će iz Brisela uskoro biti upućen poziv srbijanskom i kosovskom premijeru za nastavak pregovora.

Prema njegovim rečima, dvojica premijera će biti pozvani u Brisel na konsultacije, jer je "važno da dijalog bude što pre nastavljen“, prenosi TV Klan Kosova.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavila je za "Danas" da je prerano govoriti o detaljima nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Čekamo da se formira nova Vlada Srbije, a onda ćemo kontaktirati obe strane kako bismo se dogovorili o modalitetima nastavka dijaloga", kaže Maja Kocijančič.

Ona je rekla da za sada ne zna da li će se nastaviti pregovori o već započetim temama u vezi kojih nije postignut dogovor između Borislava Stefanovića i Edite Tahiri, kao što su telekomunikacije i električna energija, ili će se razgovori podići na politički nivo, što najavljuju pojedini srpski političari i izvesni zapadni diplomatski krugovi.

Maja Kocijančić juče nije mogla ni da potvrdi nezvanične najave da će kosovski premijer Hašim Tači ove sedmice posetiti EU, kao ni spekulacije da bi njegova poseta sedištu Unije mogla da se vremenski podudari sa najavljenim eventualnim odlaskom u Brisel budućeg premijera Srbije Ivice Dačića.

Agencije javljaju da bi Tači već danas mogao da stigne u Brisel, gde bi trebalo da sa Ketrin Ešton razgovara o nastavku dijaloga. Prištinski mediji najavlju da će u Briselu boraviti i budući premijer Srbije Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG