Dostupni linkovi

SAD: Osumnjičeni za napad u bioskopu prvi put pred sudom


Džejms Holms, osumnjičeni za ubistvo 12 ljudi u bioskopu u mestu Aurora u američkoj državi Kolorado, pojavio se u ponedeljak prvi put pred sudom.

Holms se pred sudom pojavio neobrijan i kose ofarbane u svetlo narandžasto i nije progovorio tokom kratkog saslušanja. Zvanična optužnica biće podignuta sledećeg ponedeljka, a do početka sudskog postupka mogu da prođu meseci.

Vlasti su navele da Holms odbija saradnju i da motiv masakra može da ostane tajna mesecima.

Prema rečima tužioca, kancelarija razmatra da traži smrtnu kaznu, a odluka o tome biće doneta posle konsultacija sa porodicama žrtava.

U napadu tokom premijere novog filma o Betmenu "Uspon mračnog viteza", poginulo je 12, a povređeno 58 osoba, od kojih je osam još u kritičnom stanju.

Broj žrtava bi verovatno bio i veći da se Holmsu nije zaglavila automatska puška, koja ima okvir sa 100 metaka i može da ispali 50 do 60 metaka u minuti.

Holms je uhapšen odmah posle napada, koji je mesecima planirao. Za sobom je ostavio stan pun eksplozivnih naprava, za čije demontiranje je specijalnim policijskim timovima bilo potrebno više sati.

Predsednik SAD Barak Obama posetio je u nedelju preživele i porodice žrtava.
XS
SM
MD
LG