Dostupni linkovi

Nikolić pozvao UN da preuzmu aktivniju ulogu na Kosovu


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas UN i sve međunarodne faktore na Kosovu da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa mandatom i da osiguraju mir i bezbjednost za sve građane.

U razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Nikolić je istakao da bi UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - članica UN i
sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Srbije, Nikolić je Ban Ki Munu prenio da će Srbija zatražiti da "razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN".

On je takođe ocijenio da su "nedavni učestali incidenti na Kosovu, za koje su odgovorne vlasti u Prištini, pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga", dodaje se u saopštenju.

Ban Ki Mun je, kako se navodi, izrazio je uvjerenje da će Srbija dati svoj puni doprinos radu UN "pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsjedavanja Vuka Jeremića Generlanoj skupštini UN".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas boravi u prvoj poseti Srbiji, a poslije susreta sa Nikolićem sastao se sa odlazećim šefom diplomatije koji od septembra preuzima predsjedavnje Generalnoj skupštini UN Vukom Jeremićem.

Ban će se potom sastati i sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije Ivicom Dačićem.
XS
SM
MD
LG