Dostupni linkovi

Strah zbog Španije uzdrmao evropske berze


Akcije u Evropi su oslabile, a španska berza izgubila je pet procenata. Istovremeno, euro je pao na najnižu vrijednost prema dolaru u posljednje dvije godine.

Za jedan euro danas se dobija 1,2082 dolara, odnosno 94,37 jena, što je najmanje od novembra 2000. godine.

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos demantovao je da će državi biti potrebna dodatna pomoć, prenio je BBC.

Kamata na španske državne obveznice, koje će biti naplaćene za deset godina, dostigle su rekordnih 7,56 odsto, a potom opale na 7,43 odsto u ranim poslijepodnevnim satima.

Istovremeno, kamata na njemačke obveznice opala je na 1,13 odsto, čime je dostignuta rekordna razlika između troškova zaduživanja NJemačke i Španije. Sa ovolikom kamatom Španija se još više približila opasnoj zoni, pošto ekonomisti smatraju da nijedna država ne može da izdrži toliku cijenu zaduživanja

Evropske berze danas su oslabile zbog straha da će prezadužene španske regionalne uprave primorati centralnu vlast u Madridu da zatraži spoljnu finansijsku pomoć.

Valensija, jedan od 17 španskih regiona, prije tri dana je zatražila novčanu pomoć od španske Vlade, a juče je region Mursija saopštio da razmatra isti potez.

Vlada u Madridu već je zatražila paket od 100 milijardi eura pomoći za španske banke i time na neki način izbjegla vrstu pomoći kakvu su morali da uzmu Grčka, Republika Irska i Portugalija.

Španska centralna banka saopštila je danas da je nacionalna ekonomija oslabila za 0,4 odsto u toku tri mjeseca - do kraja juna, nakon što je u prethodnom kvartalu bila umanjena za 0,3 odsto.

Indeks italijanske berze oslabio je za 4,4 odsto, a najveći gubitnici su banke. "Unicredit" i "Inteza Sanpaolo" su među šest banaka čije su akcije suspendovane iz berzanske trgovine, jer su njihove cijene počele drastično da padaju.
XS
SM
MD
LG