Dostupni linkovi

U Iraku serija napada, 51 žrtva


Najmanje 51 osoba je poginula u seriji oružanih i bombaških napada u Bagdadu i severno od prestonice, saopštili su irački zvaničnici.

U eksploziji automobila bombe ispred vladine kancelarije za izdavanje ličnih dokumenata u Bagdadu poginulo je 14 ljudi, preneo je AP.

U devet odvojenih napada, među kojima je bilo koordinisanih eksplozija ranjeno je najmanje 74 ljudi. Najsmrtonosniji napad bio je u gradu Tadžiju, gde je poginulo 28 ljudi, dok je u napadu na jednu vojnu bazu u gradu Duluiji, život izgubilo sedam ljudi.

Bombaški i oružani napadi zabeleženi su i u Sadiji, Kan Beni Sadu, Kirkuku, Tuz Kurmatu i Dibisu, koji se nalaze severno od prestonice, naveo je AFP.

U eksploziji više automobila bombi čija su meta bile vojne i policijske patrole u Kirkuku, Tuz Kurmatu i Dibisu poginulo je najmanje pet, a ranjeno 20 ljudi.

Naoružani ljudi napali su vojne i policijske punktove u Sadiji i Kan Beni Sadu u nemirnoj proviniciji Dijala, usmrtivši dva vojnika i jednog policajca i ranivši četiri pripadnika snaga bezbednosti.

Ogranak Al Kaide u Iraku, Islamska država Irak, saopštila je juče da će početi sa napadima na sudije i tužioce i pomoći svojim pripadnicima da pobegnu iz iračkih zatvora.

Irački zvaničnici Al Kaidu u toj državi smatraju daleko slabijom nego na njenom vrhuncu 2006. i 2007, ali je ona i dalje sposobna za organizovanje većih napada širom zemlje.

Početkom meseca, u eksploziji kamiona bombe na prepunoj pijaci južno od Bagdada, za koju je okrivljena Al Kaida, poginulo je 25 ljudi.
XS
SM
MD
LG