Dostupni linkovi

Irak prijeti napadima na SAD



Novi lider ekstremističke grupe Islamska država Irak, bliske Al Kaidi, Abu Bakr al-Bagdadi poručio je da se ta organizacija vraća u uporišta iz kojih su je istjerali američki vojnici prije povlačenja krajem prošle godine i zaprijetio je napadima na SAD.

U prvoj audio poruci objavljenoj na internetu od kada je 2010. došao na čelo Islamske države Irak, Al-Bagdadi je rekao da ta ekstremistička grupa, u kojoj dominiraju suniti, priprema operacije za oslobođenje zarobljenika i napade na pravosudne zvaničnike.

U snimku, koji je kasno noćas postavljen na veb sajt koji uobičajeno ekstremisti koriste za slična saopštenja, pozivaju se muslimani da dođu u Irak i pridruže se Islamskoj državi Irak.

"Nosim vam dobre vijesti: Počinjemo sa novom fazom u našoj borbi, sa planom nazvanim 'Rušenje zidova', i podsjećamo vas na vaš prioritet da oslobodite muslimanske zatvorenike. Na vrhu vaših prioriteta kada su u pitanju mete jeste gonjenje i likvidacija sudija, istražitelja i čuvara", navodi se u audio poruci.

Al-Bagdadi je pozvao plemenske lidere da šalju svoje ljude da se pridruže Al Kaidi, kada se vrati u oblasti iz kojih se povukla tokom 2007. i 2008.
XS
SM
MD
LG