Dostupni linkovi

Koalicija udruženja izbeglih: U Hrvatskoj se krše ljudska prava


Koalicija udruženja izbeglica je u nedelju ukazala na kršenje ljudskih prava u Hrvatskoj i saopštila da se ne slaže sa izjavom Generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da je doprinos Hrvatske mirovnoj politici i stabilnosti značajan i za čitav region i za svet.

"U Hrvatskoj se masovno i sistematski krše ljudska prava kako srpskih povratnika tako i izbeglih i prognanih Srba. Temeljni problem Hrvatske jeste diskriminacija Srba u zakonodavstvu i ponašanju državnih organa koja traje punih 17 godina, od završetka rata", piše u saopštenju Koalicije koje je potpisao njen predsednik Miodrag Linta.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u subotu je posle sastanka sa predsednikom Ivom Josipovićem čestitao Hrvatskoj ulazak u Evropsku uniju i naglasio da je doprinos te zemlje mirovnoj politici značajan i za čitav region i svet.

Koalicija udruženja izbeglica je apelovala na Ban Ki Muna da pozove sve zemlje regiona da u praksi, a ne samo deklarativno, poštuju ljudska prava izbeglih, prognanih i raseljenih i nacionalnih manjina.

Ta koalicija je pozvala generalnog sekretara UN da podrži inicijativu te koalicije da UN formiraju stručnu Radnu grupu koja bi uradila Izvještaj o stvarnom stanju ljudskih prava u regionu Zapadnog Balkana i, u saradnji sa Savetom za ljudska prava UN, dala preporuke šta svaka država pojedinačno mora da učini u oblasti zaštite ljudskih prava pomenutih ranjivih grupa.
XS
SM
MD
LG