Dostupni linkovi

Nova istraga o pogibiji Trajkovskog


Vlasti BiH i Makedonije najavile su u nedelju da će, nakon novih saznanja, ponovno pokrenuti istragu o okolnostima pogibije makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći kod Mostara pre osam i po godina, prenosi Tanjug.

Kako je saopštio Savet ministara BiH, ministar transporta i veza Makedonije Mile Janakieski predstavio je u Sarajevu bosanskohercegovačkom kolegi Damiru Hadžiću dokument sa novim saznanjima o nesreći kod Rotimlja u blizini Mostara, u kojoj je poginuo Trajkovski sa saradnicima, javila je Fena.

Dogovoreno je da se uspostavi zajednička radna grupa stručnjaka iz BiH i Makedonije, koja bi do kraja septembra trebalo da pripremi izveštaj o okolnostima pada makedonskog predsedničkog aviona 26. februara 2004. godine.

Predsednik makedonske komisije za istragu nesreće Sotir Kostov rekao je nedavno za TV program "Al Džazire" za Balkan da njegova zemlja poseduje četiri nova dokaza koji mogu pomoći u rasvetljavanju okolnosti nesreće.

Vlasti BiH su u istrazi, sprovedenoj nakon nesreće, utvrdile da su vremenski uslovi i pogrešna procena pilota doveli do pada aviona, a mediji u BiH su krivicu pripisivali mirovnim snagama (SFOR) iz francuskog kontigenta, čiji su pripadnici davali uputstva s kontrolnog tornja aerodroma u Mostaru.
XS
SM
MD
LG