Dostupni linkovi

Ban Ki Mun završio posetu Hrvatskoj


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u nedelju je završio trodnevnu posetu Hrvatskoj odakle popodne putuje za Crnu Goru, u okviru turneje po zemljama Balkana.

On je u subotu na Brionima razgovarao s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić, a posetu Hrvatskoj je u nedelju završio u Poreču gde je razgledao Eufrazijevu baziliku, jedan od najlepših sačuvanih spomenika rane vizantijske umetnosti na Sredozemlju, koji je UNESCO 1997. godine proglasio delom Svetske baštine kulture, javlja agencija HINA.

Ban Ki Mun je izjavio novinarima da je impresioniran i oduševljen kulturnim bogatstvom, tradicijom i istorijom Hrvatske.

"Sinoć sam imao priliku da budem u pulskom amfiteatru i ono što sam video je ostavilo veliki utisak na mene", kazao je Ban.

Istarski župan Ivan Jakovčić je ocenio dolazak generalnog sekretara UN kao "veliki uspeh spoljne politike Hrvatske".

Generalni sekretar će u nedelju otputovati za Crnu Goru.

Kako je ranije najavljeno, Ban Ki Mun će u Podgorici, uz ministra spoljnih poslova Crne Gore Nebojšu Kaluđerovića, posetiti zgradu UN, a zatim na Cetinju razgovarati s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Generalni sekretar UN će se u ponedeljak sastati s premijerom Igorom Lukšićem i predsednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.
XS
SM
MD
LG