Dostupni linkovi

Predsednik ECB: Evro nije u opasnosti


Evro nije u opasnosti uprkos analitičarskim scenarijima katastrofe i raspada evrozone, saopštio je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.

On je kazao da evro nije u opasnosti i dodao da je veća finansijska, budžetska i politička unija među zemljama eura neizbežna.

"Vidimo analitičare kako zamišljaju scenarije raspada evrozone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u tu uniju i podršku Evropljana. Evro je nepovratan”, kazao je Dragi, prenosi hrvatski Business.

On je ocenio da će evro dugoročno morati da se pslanja na veću integraciju među zemljama evra.

“Sva kretanja prema finansijskoj, budžetskoj i političkoj uniji za mene su neizbežna i vodiće stvaranju nadnacionalnih tela", rekao je Dragi.

Evropski čelnici su prošlog meseca na samitu u Briselu napravili korak prema snažnijoj integraciji i dogovorili se da ECB zaduže za nadzor banaka i dali mu fond za pomoć bankama u nevoljama.

Dragi je rekao da će se ECB-ova monetarna politika i aktivnosti nadzora banaka voditi odvojeno kako bi se izbegli sukobi interesa i sugerisao da bi se mogla napraviti i jedna nezavisna struktura.

On je naveo da ne vidi rizik da cela zona uđe u recesiju kao i da će se stanje postupno poboljšavati prema kraju godine i početkom naredne.
XS
SM
MD
LG