Dostupni linkovi

Jeremić : Puno razumevanje za brigu Josipovića


Odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prokomentarisao je noćas izjavu hrvatskog predsednika Ive Josipovića datu posle njegovog susreta sa Generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i rekao da ima " puno razumevanje za brigu" Josipovića.

Prema saopštenju iz Jeremićevog kabineta, predsednik Hrvatske Ivo Josipović je rekao da je izjava srpskog ministra o pokušaju učlanjenja Kosova u UN za vreme predsedavanja Srbije Generalnom skupstinom "neprimerena, i da bi on morao da odvoji svoju funkciju Predsednika Generalne skupštine UN od politicara lokalne prirode".

Jeremić je rekao da ima puno razumevanja za brigu hrvatskog predsednika.

"Ja naravno ne sumnjam u to da Ivo Josipović ima najbolje namere i da se raduje predsedavanju Srbije GS UN. Nema razloga da strahuje da mi odgovornost koja nam poverena većinom glasova čovečanstva nećemo opravdati predsedavajući na potpuno fer način i uz striktno poštovanje Povelje UN i svih drugih pravila ove najvažnije međunarodne organizacije. Ona između ostalog i na prilično jasan način definisu procedure kojima se tu ostvaruje članstvo, i bojim se da one nisu naročito povoljne za secesionističke teritorije poput Kosova i Metohije", kaže se u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.
XS
SM
MD
LG