Dostupni linkovi

Živković: Moguća erupcija u Demokratskoj stranci


Nekadašnji premijer Srbije i bivši visoki funkcioner Demokratske stranke (DS) Zoran Živković izjavio je novosadskom Dnevniku da se odnosi unutar DS moraju raščistiti u narednih nekoliko nedelja, jer bi, u protivnom, zbog unutarstranačkih sukoba mogao biti doveden u pitanje opstanak te stranke.

"Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne dođe do sazivanja vanrednih unutarstranačkih izbora, koje bi pripremio Glavni odbor nakon analize problema i utvrđivanja odgovornosti za propuste učinjene za vreme vlasti i za izborni poraz, vrlo brzo će doći do erupcije koju niko više neće moći da kontroliše", upozorio je Živković.

On se nada da "svi oni koji se i danas predstavljaju kao rukovodstvo DS, iako za to nemaju legitimitet, imaju bar malo časti demokrate da učine ispravan potez da bi se stranka očuvala".

Živković nema informaciju o tome da je pokrenut postupak za njegovo izbacivanje iz stranke, ali ostaje pri odluci da se kandiduje za predsednika DS ako se stranačka skupština zakaže "na civilizovan i statutaran način".

"Jalov i impotentan period vlasti DS u poslednjih osam godina jeste razlog za ozbiljniju unutarstranačku raspravu o razlozima i efektima svega što se desilo, pa i o porazu na poslednjim izborima", smatra Živković.

Njega "više boli to što je DS protraćio poslednjih osam godina i sebi i Srbiji nego što je izgubio izbore".

"Da je osam godina vodio reformsku politiku koja bi unapredila Srbiju, bio bih srećan i da je izgubio izbore.

Nažalost, DS je vodio estradnu politiku, te i pored toga izgubio vlast, tako da je to dupli poraz i za DS i za Srbiju", ocenio je Živković.

Nikako ne priželjkujem rascep u DS, već otrežnjenje, objasnio je Živković, "ali bojim se da su pacijenti u takvom stanju da su sve moje nade više na nivou ličnih želja nego realnosti".
XS
SM
MD
LG