Dostupni linkovi

Šire se požari u općini Srebrenica


U nekoliko općina u Republici Srpskoj i danas su aktivni požari, a najteža situacija je u Srebrenici.

Protekle noći bile su ugrožene i kuće u općini Rudo.

Požar koji je, 18. jula izbio na lokalitetu Kozarice i Banje Guber, u općini Srebrenica, širi se jednim krakom prema naselju Zalazje u mjesnoj zajednici Sase, gdje trenutno gori lokalitet stare deponije, a drugim krakom se spušta prema gradu, ali i dalje ne predstavlja opasnost po stanovništvo i stambene objekte.

Ukoliko se požar nastavi širiti ovom brzinom očekuje se da bi danas u prijepodnevnim satima mogao da „izađe“ iz minskog polja koje je zahvatio, te bi se moglo pristupiti njegovom gašenju i lokalizovanju, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

U Jablanici, u općini Rudo, protekle noći su kuće bile ugrožene požarom, ali je on odbijen i trenutno im ne prijeti.

Požar se na ovo područje proširio iz mjesta Goleš na pruzi Beograd - Bar, gdje je aktivan već 10-ak dana, a nije gašen zbog nepristupačnosti terena.

U Hercegovini požari ne ugrožavaju kuće i većim dijelom su pod kontrolom.

Aktivni su požari u trebinjskim mjestima Duži, Cibrijan, Brova i Pijavica, u Bileći u mjestima Korita i Brestice, dok je u Gacku požar u mjestu Zagradci pod kontrolom.

Na području Šipova požar u mjestu Gorica i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom i spriječeno je njegovo širenje.

U općini Novo Goražde požar u mjestu Gostun još nije ugašen, ali je slabijeg intenziteta nego prethodnih dana i ne gasi se zbog nepristupačnosti terena i minskih polja.

Požari na području opština Sokolac, Istočno Sarajevo, Foča, Višegrad, Rogatica i Bijeljina brzom intervencijom pripadnika vatrogasnih jedinica ugašeni su u početnoj fazi bez većih posljedica, potvrđuju iz Civilne zaštite RS-a.
XS
SM
MD
LG