Dostupni linkovi

Ban Ki-Mun na Brijunima sa državnim vrhom Hrvatske


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon boravi danas na Brijunima gdje će se sastati hrvatskim državnim vrhom. Najprije će razgovarati sa svojim domaćinom hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, zatim s premijerom Zoranom Milanovićem, a poslijepodne i s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Predsjednik Republike Hrvatske i glavni tajnik UN-a prisustvovat će večeras u pulskoj Areni otvoranju 59.Pula film festivala,a predviđeni su i njihovi govori.

U sklopu trodnevnog boravka u Hrvatskoj generalni tajnik UN-a boravio je u petak u Zagrebu i održao govor u Starogradskoj vijećnici gdje je čestitao Hrvatskoj na 20-oj godišnjici članstva u UN-u i zahvalio na angažmanu.

Naglasio je kako je prije dva desetljeća Hrvatska i sama bila u vrtlogu nemira i primala pomoć izvana, a danas šalje svoje postrojbe u svijet i pomaže drugim zemljama i narodima u tranziciji.

Na pitanje je li UN odgovoran za ubojstva u Srebrenici priznao je da UN nije ispunio očekivanja stanovnika.

Upitan podsjeća li situacija u Siriji na stanje u BiH prije rata, Ban Ki-Moon je odgovorio da je Sirija jedinstven slučaj, ali zajedničko je kršenje ljudskih prava,koja su univerzalna i fundamentalna.

U povodu 20.obljetnice neovisnosti i primaja u članstvo UNa bivših jugoslavenskih republika, Glavni tajnik UN-a posjetit će na svojoj turneji sve zemlje u regiji. Nakon Slovenije i Hrvatske, u nedjelju poslijepodne, stiže u Crnu Goru.
.
XS
SM
MD
LG