Dostupni linkovi

Prvi gubitak Microsofta u povijesti


Microsoft je izvijestio da je u proteklom kvartalu poslovao s gubitkom od 492 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju lani zabilježio dobit od 5,8 milijardi dolara. Prvi je to gubitak Microsofta u povijesti, što je isključivo posljedica otpisa vrijednosti njegova online odjela, no ako se izuzme taj otpis, rezultati najveće svjetske softverske kompanije bolji su od očekivanja.

Prvi gubitak tog softverskog diva od 1986., kada je postao dioničko društvo, nije iznenađenje jer je Microsoft već prije najavio otpis 6,2 milijarde dolara vrijedne online jedinice, odnosno tvrtke za internetsko oglašavanje koju je kupio prije pet godina. Isključujući taj otpis, zarada Microsofta po dionici iznosila je u proteklom tromjesečju 67 centi, dok su analitičari očekivali 62 centa. Prihodi kompanije porasli su istodobno 4 posto, na 18 milijardi dolara, unatoč usporavanju rasta prodaje osobnih računala u svijetu.

Analitičari su optimistični u vezi s daljnjim poslovanjem Microsofta, s obzirom na to da uskoro počinje prodaja njegova novog sustava Windows 8. Mnogo se očekuje i od novog Surface tableta, koji bi, nadaju se u Microsoftu, mogao biti dostojan konkurent planetarno popularnom Appleovu iPadu. Zahvaljujući boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo i optimističnim najavama daljnjeg poslovanja, cijena dionice najveće svjetske softverske kompanije u četvrtak je porasla 2,5 posto, prenosi Hina.
XS
SM
MD
LG