Dostupni linkovi

Vašington: velika svjetska konferencija o sidi



Osposobljavanje za zaustavljanje smrtonosne pandemije AIDS i da se virus (HIV) čak sasvim uništi, biće u središtu 19. Međunarodne konferencije o toj bolesti koja u nedjelju počinje u Vašingtonu.

"Preokretanje toka pandemije - za generaciju bez AIDS" je glavna tema konferencije od 22. do 27. jula na kojoj se očekuje 25.000 učesnika iz više od 190 zemalja, uključujući, pored istraživača, političare, zvijezde šou biznisa i aktiviste.

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton, njegova supruga - državni sekretar SAD Hilari Klinton, osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts i pjevač Elton Džon će biti među učesnicima.

Istraživači sada vjeruju da je postojećim arsenalom tretmana moguće okončati razornu pandemiju koja je od izbijanja prije 30 godina ubila 30 miliona ljudi. Širom svijeta 35 miliona ljudi od kojih je 97 posto u zemljama sa niskim i srednjim prihodima - živi sa virusom side.

"Danas možemo sa sigurnošću reći da imamo naučne osnove za okončanje ove epidemije", rekao je u četvrtak za AFP Dr Entoni Fauci, direktor američkog Instituta za alergiju i infektivne bolesti (NIAID).
XS
SM
MD
LG